Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Za vikend temperature u BiH i do -15 stepeni

19. 04. 2017 - 06:22
|
|
by udrimuski.ba / FHMZ
|
foto: screenshot

Nakon lijepog i toplog vremena, ove sedmice očekuje nas snijeg. Na planinama su temperature moguće i do -15 stepeni, a zbog mraza prijeti i propadanje poljoprivrednih kultura.

Prijepodne uživanje u lijepom vremenu, poslijepodne je sa sobom donijelo kišu i niže temperature, a hladna fronta koja bi trebala zahvatiti BiH, kažu prognostičari donijeti će i snježne padavine u narednim danima. Takve vremenske prilike trajati će do 25. aprila.

"Ono što je veća opasnost sada jeste pojava mraza koja je moguća od srijede u sjevernim krajevima do petka tj. subote kada bi jutarnje temperature se mogle kretati u nizinama od -8 do -2, a na planinama te vrijednosti bi mogle padati i do -15",  kazao je Nedim Sladić, prognostičar i meteorolog.

Mraz znači i propadanje poljoprivrednih kultura. Nekoliko je faktora od kojih zavisi da li će štete biti velike ili ne.

"Štete mogu biti velike zavisno koliko nisko padnu temperature, zavisno koliko je odmakla vegetacija. U Gradačcu i u Sarajevu razlika je u nadmorskoj visini za 400 metara. Svi procesi sa povećanjem nadmorske visine za 100 metara kasne za 3-4 dana, što znači da je u Gradačcu vegetacija već odmakla i gore bi npr. bile katastrofalnije štete", objasnio je Pakeza Drkenda, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.

Iako se svaki zdravi organizam za 2-3 dana prilagođava vremenskim promjenama, posebnu pažnju trebaju obratiti hronični bolesnici koji koriste određene terapije. Ljakari pak kažu kako ne očekuju povećan broj pacijenata zbog temperaturnog šoka, te da nema mjesta zabrinutosti.

"Jako je hladno ujutro i u noćnim satima, dok je u jutarnjim satima prijatnije tako da je preporuka da se slojevito oblači jer dodatno znojenje i iscprljivanje organizma vodi dehidraciji", istakla je  Amra Bašić-Živadinović, doktorica Hitne pomoći, Sarajevo.

Da bi ste izbjegli posjetu ljekarima narednih dana, povedite računa o svom zdravlju i pridržavajte se uputa. Sunce će nam ponovo zasijati nakon vikenda.Zadnje dodane

Preporučujemo