Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Umro Robert Taylor, jedan od tvoraca interneta

18. 04. 2017 - 09:17
|
|
by udrimuski.ba/avaz
|
foto: avaz

Jedan od tvoraca interneta i personalnog kompjutera, Robert Taylor, preminuo je u 85. godini života u San Francisku.

Taylor je bolovao od Parkinsonove bolesti, a preminuo je u četvrtak u svom domu u San Francisku, prema riječima njegovog sina Kurta Taylora, prenosi BBC.

Tokom 1966. godine kada je radio za agenciju Ministarstva odbrane SAD koja je odgovorna za razvoj novih tehnologija za američku vojsku (nekada ARPA), Taylor je predvodio kreiranje prve računarske mreže u svijetu, koja je kasnije prerasla u internet.

Taylor je prije toga, tačnije 1961. godine, bio projektni menadžer za NASA, a pomogao je Daglasu Engelbartu koji je u to vrijeme radio na razvoju modernog kompjuterskog miša.

– Kako god pogledate, od pokretanja interneta do revolucije na polju ličnih računara, Bob Taylor je bio ključni arhitekta modernog svijeta – ocijenila je historičarka Stenford univerziteta Lesli Berlin.

Izvor: www.avaz.baZadnje dodane

PRVI MEDIA LAB U BiH: Jedinstveno mjesto za građane novinare

U prostorijama "Centra za promociju civilnog društva" u Sarajevu otvoren je prvi Media Lab u BiH i to u okviru USAID-ovog petogodišnjeg "Programa osnaživanja nezavisnih medija" (IMEP) gdje će poseban fokus biti i na animiranju građana u ulozi novinara

Preporučujemo

Mektić: Djeca u RS-u će postati najamnici

Izgubila se osnova za život ovdje u RS, postali smo ljuštura. Ovdje se mora početi gledati šta hoće narod. Narod hoće posao i hoće da živi. Može li iko saslušati narod? Dodik je jednom rekao da je bolje ovdje nego u Švajcarskoj