Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Fond zdravstvenog osiguranja RS-a uplaćuje 200.000 KM za liječenje male Sofije

28. 03. 2017 - 07:45
|
|
by udrimuski.ba / Nermina Veljan
|
foto: prtscr

APELUJEMO NA PREDSJEDAVAJUĆEG VIJEĆA MINISTARA gospodina Denisa Zvizdića, APELUJEMO na ministra vanjskih poslova gospodina Igora Crnadka da što prije donesu garanciju za malu Sofiju, da bi se procedura oko izmještanja male Sofije skratila!!!

U razgovoru sa Predsjednikom "Uvalnog ureda" Dr. Čehajićem, ministar vanjskih poslova gospodin Igor Crnadak je rekao da je poduzeo sve da se po hitnom postupku pokrene administrativna procedura oko izmještanja male Sofije.

Pričom o Sofiji, ali i o ostaloj našoj djeci, došli smo u situaciju, da želimo da živimo kao sav normalan svijet, da smo još jednom pokazali da su bosanci i hercegovci normalni ljudi i da politika ne može uticati na nas. Na Sofijinom primjeru, treba da shvatimo šta država treba da uradi za našu djecu.

"Nadamo se da će primjer male Sofije, ali i sve ostale djece, vratiti nadu da će ova naša država, Bosna i Hercegovina, početi normalno funkcionisati i da će uspostaviti sistem funkcionisanja vlasti na svim nivoima. Kažu da nada zadnja umire, ali hajde Bosno i Hercegovino. Možeš ti to" - riječi su dr. Almira Čehajića - Batka.

Fond zdravstvenog osiguranja RS-a će danas uplatiti iznos od 200.000 KM za finansiranje troškova operacije za trogodišnju Sofiju Mićević iz Banje Luke u zdravstvenoj ustanovi Johns Hopkins Medicine International u Baltimoreu.

Liječenje u SAD-u jedina nada za trogodišnju Sofiju

Kako su naveli iz ove institucije, Fond je u potpunosti finansirao troškove Sofijinog liječenja u Srbiji, a do kraja 2016. godine za njeno liječenje izdvojeno je 110.000 KM.

Podsjećamo, Sofija Mićević je u dobi od nepuna četiri mjeseca oboljela od akutne limfoblastne leukemije, sa kojom se bori već dvije i po godine. U novembru 2016. urađena joj je transplantacija koštane srži u Beogradu, koja, nažalost, nije postigla željene rezultate. Klinika Johns Hopkins je jedina koja sada predstavlja spas za Sofiju, a za prvi dio njenog liječenja u Baltimoreu treba uplatiti 270.000 dolara.

Inače, Fond zdravstvenog osiguranja RS-a u ovoj godini će za liječenja pacijenata u inostranstvu izdvojiti sredstva u iznosu od oko dva miliona KM.

- Svjesni smo da je to nedovoljno novca, jer su, nažalost, potrebe za skupim liječenjima u inostranstvu sve veće, ali u situaciji kada se Fond isključivo finansira od uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje koji se pri tome neredovne uplaćuje, nismo u mogućnosti da izdvojimo više sredstava. Zato, još jednom, podsjećamo javnost da je neophodno da se u Republici Srpskoj osnuje poseban fond koji bi upravo finansirao skupa liječenja u inostranstvu, rijetke bolesti i slično - saopćeno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

Vanja Mičević je istakao da su kontaktirali mnogo klinika, a jedina klinika koja je ponudila pomoć za Sofiju je “The Johns Hopkins Hospital” u Baltimoru u Americi. "Prvi tretman koji bi se radio košta 270.000 dolara, a on joj je prijeko potreban što prije da se uradi" – rekao je Mićević i dodao da nakon toga slijedi i drugi tretman, a ljekari daju šansu Sofiji između 80 i 90 posto da se izliječi u Americi.

Sofija se trenutno nalazi u bolici u Beogradu sa majkom Simonom, a zdravstveno stanje joj je jako loše. "Bolest brzo napreduje zato nam je neophodna pomoć da se dijete što prije transportuje u Ameriku" – rekao je Vanja Mićević.

U akciju prikupljanja nova za Sofijino liječenje uključile su se brojne organizacije i građani. Za više informacija svi koji žele pomoći mogu se obratiti Vanji Mićević na broj telefona 066/881-043.

 

 Zadnje dodane

Preporučujemo