Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

10 činjenica koje morate znati o najpoželjnijem gradu za život

19. 05. 2017 - 09:21
|
|
by udrimuski.ba / punkufer.hr
|
foto: punkufer.hr/ Shuterstock

Više od 200 balova održava se u Beču na godišnjoj razini. Oni obično traju tek tri mjeseca, od siječnja pa do ožujka, a najpopularnije mjesto za njihovo održavanje je palača Hofburg. Orkestri sviraju muziku, plešu se valceri…

Prije nekoliko dana Beč je proglašen najpoželjnijim gradom za život na svijetu. I ne bi u tome bilo ništa čudno da austrijska prijestolnica ovu titulu ne dobiva već osmu godinu zaredom! Pa u čemu je caka i što je toliko magično u austrijskoj metropoli?

Bečani u svom gradu najboljim smatraju kvalitetan zdravstveni sustav, javni prijevoz, obrazovne institucije i kvalitetu vode. No, grad je poznat i po mnogim drugim stvarima, a mi vam donosimo 10 činjenica koje morate znati.

bec3shuterstock

1. Beč često nosi titulu "grada glazbe", što je zapravo i sasvim logično uzmemo li u obzir činjenicu kako su ovdje živjeli i stvarali Mozart, Beethoven, Haydn i Schubert., ali i mnogi drugi kompozitori. Ako ste ludi za klasikom, možete posjetiti i domove nekih gore navedenih kompozitora koji su pretvoreni u muzeje.

2. Također, jedan od nadimaka Beča je i "grad snova", s obzirom na to da je ovdje veći dio svog života proveo otac psihoanalize Sigmund Freud. I njegov stan danas je prenamijenjen u muzej.

3. Za nastanak popularnih kroasana nisu zaslužni Francuzi, već Austrijanci. Jedna austrijska pekara napravila ih je davne 1683., kako bi proslavili pobjedu nad Turcima. Upravo zato i oblik polumjeseca, koji se nalazio na odorama turskih vojnika…

4. Najstariji zoološki vrt na svijetu je u Beču. Izgrađen je u vrtovima dvorca Schönbrunn 1752. godine, a danas se u njemu nalazi više od 700 raznih životinjskih vrsta. Usto, jedini je zoo napravljen u baroknom stilu, pa ga se često smatra najljepšim zoološkim na svijetu.

bec2shuterstock

5. Novogodišnji koncert bečke filharmonije događaj je za koji se uvijek traži karta više, unatoč tome što neka mjesta dosežu i cijenu veću od 1000 eura. Zadnji koncert pratilo je više od 50 milijuna ljudi u 90 zemalja, a kartu ne možete tek tako kupiti, već se jedino prijaviti na tombolu i nadati se da će vaše ime biti izvučeno.

6. Kava čini snažan dio bečke kulture, pa su tako bečke kavane, koje potječu još iz 17. stoljeća, završile na listi kulturne baštine koju vodi UNESCO.

7. Marija Antoaneta, Niki Lauda, Hedy Lamarr, Franz Shubert, Christoph Waltz, Gustav Klimt, Johan Strauss mlađi… Svi se mogu pohvaliti kako su na svijet došli upravo u Beču.

8. Poznata palača Schönrunn jedno je od mjesta koje turisti najčešće posjećuju. No, ukoliko imate dosta novaca, ovo iskustvo možete učiniti mnogo osobnijim. Naime, možete iznajmiti apartman u dvorcu i na tren zaviriti u carsku Austriju. Cijena? Prava sitnica. Oko 1500 eura za noć.
9. Nakon Drugog svjetskog rata Beč je, baš poput Berlina, podijeljen na četiri okupacijske zone. Ipak, već 1955., okupacija je prestala jer je Austrija odlučila kako neće pripadati ni zapadnom ni istočnom bloku, već će biti neutralna.

10. Više od 200 balova održava se u Beču na godišnjoj razini. Oni obično traju tek tri mjeseca, od siječnja pa do ožujka, a najpopularnije mjesto za njihovo održavanje je palača Hofburg. Orkestri sviraju muziku, plešu se valceri…

bec4shuterstockZadnje dodane

Neobično društvo izaziva pažnju Hercegovaca

Tridesetogodišnji Italijan Federico Delise prošle godine odrekao se lagodnog gradskog života u Italiji i krenuo pješke put Sirije. Na put dug skoro 6.000 kilometara krenuo je u potrazi za, kako kaže, starim načinom života u harmoniji s prirodom i drugim ljudima. Posljednjih osam dana pješači kroz Hercegovinu, ali ne sam

Preporučujemo