Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Lamija Saračević: "Posla ima, ali izumire zanat, izumire znanje"

20. 03. 2017 - 13:45
|
|
by udrimuski.ba/Nina Pašić
|
foto: udrimuski.ba

Malo je mladih ljudi u BiH koji će danas dati prednost zanatu u odnosu na fakultet, pogotovo ako žive u nekom od većih gradova, gdje imaju sve uvjete da studiraju. Jedna od onih koja se odlučila nastaviti porodični posao je 31-godišnja Lamija Saračević iz Sarajeva.

U naselju Švrakino selo nalazi se i njezina urarska radnja, koji sigurno niste mogli, a da ne zapazite, ako ste se ikada vozili trolejbusom u Sarajevu.

Priča ove djevojke je utoliko interesantnija, jer je Lamija, bar prema dostupnim podacima, jedina žena sajdžija ili urar, u BiH. Urarski zanat u porodici Saračević vuče korjene još od davne 1947. godine, kada je Lamijin djed Ahmet u rodnom Jajcu otvorio urarsku radnju. Nakon odlaska oca u penziju, Lamija je nastavila da radi.

Lamija je posjetila Djevičanska ostrva, i gostovala u Uvalnom uredu gdje je razgovarala, u okviru jutarnjeg programa Udri muški, sa Arnelom Šarićem.

Lamija Saračević: "Ne znam da li sam jedina žena urar u BiH, znam da jesam u Sarajevu, ali nikada nisam istraživala dalje. Bilo je predrasuda na početku, kada sam tek počela raditi. Imala sam sedamnaest godina, mlada i još žensko u muškom poslu. Otići kod muškog frizera nije problem, ali kod žene koja popravlja satove je bilo nezamislivo."

Osim zbijanja šala o vremenu, sa Lamijom smo razgovarali i o konkretnim pitanjima kada je njezin posao u pitanju, a kompletno gostovanje možete pogledati klikom na video ispod:

 Zadnje dodane

Preporučujemo