Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Nobilo: Hrvatsko sudjelovanje u ratu u BiH se ignoriše

20. 03. 2017 - 09:15
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: N1

Vijest dana danas stiže iz Haga gdje počinje žalbeni pretres u predmetu Prlić i drugi, a koji bi, prema najavama trebao trajati do utorka, 28. marta 2017.

Podsjetimo, ovaj predmet se odnosi na šestoricu visokih zvaničnika takozvane hrvatske zajednice Herceg-Bosna, te Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Na 111 godina ukupno prvostepenom presudom Haskog tribunala osuđeni su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Ćorić i Berislaval Pušic - za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene od 1992. do 1994. godine.

Žalbeni pretres će početi danas uvodnim napomenama predsjedavajućeg sudije. Prvih šest dana pretresa biće određeni za žalbe svakog od optuženih, nakon čega će posljednjeg dana uslijediti žalba Tužilaštva. Na kraju pretresa, u utorak, 28. marta, svaki od šestorice žalilaca imaće priliku da se lično obrati Žalbenom vijeću.

"Teško je reći šta se može očekivati jer niko od nas koji nije bio u sudnici i nije pratio dokazni postupak. Na osnovu pisanja medija teško je dati stručni stav. Ne bih se upuštao o ocjeni krivice. Da li će biti oslobođeni, ili će kazna biti potvrđena ili povećana to zna onaj koji je bio u sudnici", rekao je Nobilo za N1.

Predmet 'Prlić i drugi' jedan je od najdužih i najkomplikovanijih predmeta vođenih pred Međunarodnim sudom. Suđenje je počelo 26. aprila 2006. godine. Zašto ovaj predmet traje ovoliko dugo?

"Zato što se radi o ljudima koji su predstavljali vrh paradržave Herceg-Bosne i to je najviša razina odgovornosti. Radi se o brojnim djelima na širokom području, o vojnom i političkom vrhu. Vjerovatno je to razlog, premda u Hagu pretjerano dugo traju postupci. Nije normalno da jedan postupak traje 10-11 godina", izjavio je Nobilo.

Ovih dana čuli smo brojne komentare i analize vezano za ovaj slučaj. Pojedini smatraju da su se vlasti Republike Hrvatske trebale više angažirati jer ako se potvrdi prvostepena presuda nastupit će kažu i moralna i materijalna šteta po Hrvatsku.

"Hrvatska je direktno ugrožena s rezultatima ove presude. Mogla se anganžirati preko advokatskog tima. Da se u javnosti ignorisali ovo suđenje, to je tačno. Hrvatsko sudjelovanje u BiH se ignoriše u javnosti", rekao je Nobilo.

Šta je sa tezom Udruzeni zlocinacki poduhvat?

"To je jedna složena stvar. Lično nisam veliki pristaša tog koncepta jer se konstruira od strane tužilaštva kada nemaju dovoljno dokaza za svaku optuženu osobu", kazao je Nobilo te objasnio da postoje dva nivoa presude koja su važna za Hrvatsku.

"To je međunarodni oružani sukob po kome bi HVO i Herceg Bosna bili agenti Republike Hrvatske i djelovali u njenom interesu i njene politike, državnih ciljeva u BiH. Na taj način Hrvatska je bila umiješana u rat u BiH, ratovala na teritoriji susjedne države i to je politički neugodna situacija s kojom bi se Hrvatska prije ili kasnije morala pomiriti. Ako se utvrdi i udruženi zločinački poduhvat, onda to znači da je hrvatski državni vrh bio direktno involiviran u izvršenje teških kaznenih djela. To je još jedna teška optužba, pogotovo jer o Tuđmanu i toj vlasti se govori u hvalospjevima. Niko ne spominje tamne strane hrvatske politike i ako se to potvrdi biće priličan šok", objasnio je ugledni hrvatski advokat.

Nobilo je zastupao i Tihomira Blaškića u Haškom tribunalu. I on je prvostepenom presudom bio osuđen na 45 godina međutim, pravomoćnom je oslobođen. On je uspio naći nove dokaze i pobiti prvu presudu. Šta je sa slučajem Prlić?

"To što su se predali i dobrovoljno otišli će utjecati na kaznu, ali ne i na pitanje kaznene odgovornosti. Čini mi se da je danas sva arhiva dostupna i mogu reći da je očerupana. Ono što je ostalo daleko je od potpune dokumentacije."

Ako bi BiH kao država potraživala određenu štetu protiv Hrvatske, kako bi to utjecalo na odnose dvije zemlje?

"BiH ne može podnijeti tužbu protiv Hrvatske za genocid. Ali ko vam nanese štetu, možete tražiti reparaciju štete. Ako se potvrdi ovo o čemui govorimo, postoji mogućnost da svaka od žrtava podnese tužbu. BiH bi mogla tražiti reparaciju štete zbog ratnih razaranja."Zadnje dodane

Ukinuta presuda Zdravku Mamiću

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu Zdravka Mamića pa je ukinuta prvostupanjska presuda da su savjetnik Dinama i Ivo Bego u svečanoj loži poljuda remetili javni redi mir te se postupak vraća na ponovo suđenje

Dačić i Lavrov: Protiv prakse "s nama ili protiv nas"

U zajedničkom članku koji je objavljen u "Ruskoj gazeti" i u beogradskoj "Politici" povodom 180 godina uspostavljanja srbijansko-ruskih diplomatskih odnosa, šefovi diplomatije Rusije i Srbije izjasnili su se protiv nametanja izbora "ili ste s nama ili protiv nas"

Preporučujemo

Mektić: Djeca u RS-u će postati najamnici

Izgubila se osnova za život ovdje u RS, postali smo ljuštura. Ovdje se mora početi gledati šta hoće narod. Narod hoće posao i hoće da živi. Može li iko saslušati narod? Dodik je jednom rekao da je bolje ovdje nego u Švajcarskoj