Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Dronovi spasili 59 života

18. 03. 2017 - 12:20
|
|
by udrimuski.ba/avaz
|
foto: avaz

Poznati kineski proizvođač profesionalnih i hobističkih bespilotnih letjelica DJI objavio je istraživanje koje po prvi put nastoji prikazati korisnost dronova u operacijama spašavanja.

Iz istraživanja je vidljivo kako je zahvaljujući dronovima spašeno 59 života u ukupno 18 izdvojenih nesreća i incidenata.

Zahvaljujući prikupljenim podacima na osnovi novinskih članaka iz cijelog svijeta i naknadno provedenoj analizi, u DJI-u zaključuju da dronovi svake sedmice omogućuju spašavanje jednog ljudskog života.

Dronovi postaju sve važniji tehnološki dodatak, prvenstveno u rukama djelatnika službi za spašavanje, kada se izvodi potraga za osobama. Dronovi također postaju standardna oprema na područjima pogođenim potresom, poplavama i drugim prirodnim nepogodama.

 Zadnje dodane

PRVI MEDIA LAB U BiH: Jedinstveno mjesto za građane novinare

U prostorijama "Centra za promociju civilnog društva" u Sarajevu otvoren je prvi Media Lab u BiH i to u okviru USAID-ovog petogodišnjeg "Programa osnaživanja nezavisnih medija" (IMEP) gdje će poseban fokus biti i na animiranju građana u ulozi novinara

Preporučujemo

Mektić: Djeca u RS-u će postati najamnici

Izgubila se osnova za život ovdje u RS, postali smo ljuštura. Ovdje se mora početi gledati šta hoće narod. Narod hoće posao i hoće da živi. Može li iko saslušati narod? Dodik je jednom rekao da je bolje ovdje nego u Švajcarskoj