Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Pravila ponašanja koja čine pravu damu i gospodina

21. 04. 2017 - 08:52
|
|
by udrimuski.ba / atma.hr
|
foto: Ona Portal

Što to razlikuje jednu damu od mase drugih žena? Naravno, njeno ponašanje!

Ako vam je stalo do mišljenja drugih ljudi, vrlo je važno kakav ćete dojam ostaviti, pogotovo kada prvi put nekoga upoznate. Zato pročitajte kakva pravila ponašanja su obavezna ukoliko želite da o vama misle kao o kulturnoj, lijepo odgojenoj i profinjenoj dami.

Jeste li znali da žena uvijek prva pruža ruku muškarcu? Također, starija osoba prvo nudi ruku mlađoj, obrnuto je znak nepoštivanja.

Ukoliko šetate ulicom s prijateljicom ili s bilo kim drugim, a ona sretne i pozdravi nekog prolaznika, i vi ga trebate pozdraviti.

U restoranu mlađe osobe ustaju kada stolu priđe netko stariji. Žena ustaje samo ako je mlada, a stolu prilazi netko stariji po godinama ili položaju. Opće pravilo je da kada netko ulazi u sobu gdje ima ljudi, ona prva pozdravlja sve, bez obzira na spol i godine. Također, dama nikada ne drži laktove na stolu.

Također, osoba koja je mlađa po godinama, a nalazi se visokom položaju, ne treba očekivati da je svi prvi pozdrave.

Kada je riječ o razgovoru s ljudima, prava dama nikada neće upadati drugima u riječ – pričekat će da završe svoje izlaganje, a zatim reći svoje mišljenje, ne vrijeđajući tuđi stav.

Također, dama na kompliment odgovara sa “Hvala”. Ako na rečenicu “Prelijepo izgledate” odgovorite “Znam”, ostavit ćete dojam prepotentne osobe sa previsokim mišljenjem o sebi.

Kada pogriješite, ispričajte se, to je odlika lijepo odgojene osobe, bilo da je u pitanju muškarac ili žena.

Što se tiče dolaženja na sastanke, uvijek dođite na vrijeme i ispunjavajte obaveze u predviđenom roku – osim što će za vas svi imati samo riječi hvale, tako ćete i ispoštovati tuđe i svoje vrijeme.

Smisao za humor je dobrodošla osobina, ali prava dama ne ismijava nikoga – šalite se isključivo na svoj račun!

Kada je riječ o izgledu, uvijek budite obučeni u skladu s prilikom. Diskretna i nenapadna šminka odlika je prave žene sa profinjenim stilom.

Podrazumijeva se, kada zijevate, kašljete ili kišete da obavezno stavite ruku na usta, a ono što malo tko zna jest da bonton strogo zabranjuje poštapalicu “Nazdravlje”. Na taj način se samo skreće pozornost na to i čini da se osoba koja je kihnula osjeća neugodno.

Pozdravite svakog susjeda koji živi u vašoj zgradi. Ljubaznost i osmijeh uljepšat će dan i vama i njemu! Starijoj osobi persirajte (Vi) u svakoj prilici, izuzev kada ona inzistira da to ne radite, a svaki put kada uđete u zatvorenu prostoriju skinite šešir ili kapu.

Što se tiče infomacija o bivšem mužu, nekadašnjoj prijateljici ili bivšoj tvrtki, sve negativno držite za sebe. U suprotnom ćete ispasti samo tračerica koja ne zna čuvati tajnu, a natjerat će ljude i da se zapitaju kakva ste vi to osoba kada ste bili u takvim okruženjima.

Jedna dama nikada neće baciti smeće na ulici – spremite otpatke u torbi dok ne naiđete na prvu kantu.

Što se tiče komunikacije preko poruka, nikada ne pišite velikim slovima, to se smatra nepristojnim, jer sliči na vikanje.

I najvažnije pravilo i za dame i za gospodu – poštujte druge i bit ćete poštovani!

Generalna pravila lijepog ponašanja

Upoznavanje i predstavljanje

– Muškarac se prvi predstavlja ženi.
– Mlađu ženu treba predstaviti starijoj.
– Mlada žena se predstavlja starijem muškarcu.
– Mlađa osoba se predstavlja starijoj.
– Domaćin međusobno upoznaje goste.
– Bračni par valja predstaviti zajedno.
– Pri predstavljanju parova recite samo njihova imena i prezimena.
– Kad se predstavljate, recite svoje ime i prezime. Bez titula.
– Pri upoznavanju se valja osmjehnuti i pogledati u oči.
– Muškarac pri upoznavanju treba ustati.
– Žena pri upoznavanju ne ustaje.
– Ne prekidajte razgovor dvoje ljudi da biste nekog predstavili.Zadnje dodane

Švedska: Novčana kazna za vrijeđanje muslimana

Osoba iz švedskog grada Norkopinga osuđena je i novčano kažnjena sa 7.500 švedskih kruna (oko 750 eura) zbog uvreda koje je uputila putem društvenih mreža na račun muslimana. Kažnjena osoba je zbog stava: Sve muslimane vratite odakle su i došli, oni su paraziti koji žive na račun drugih

Preporučujemo