Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

OTVORENA MREŽA: Nataša Buljević zabilježila je nesvakidašnju fotografiju Asime Žero koja kaže „Ljudi, ja prvi put u životu vidim more“

23. 02. 2017 - 19:44
|
|
by udrimuski.ba / OTVORENA MREŽA
|
foto: udrimuski.ba

AsimaZero1

ASIMA ŽERO: „Prvi put u životu vidim more“

Odmah po izlasku iz bolnice, nakon što je vaskularni hirurg francuskog nefrološko-transplantološkog tima bolnice „Pasteur“ u Nici, uspio uspostaviti vaskularni pristup za dijalizu koji 33-godišnju korisnicu Programa transplantacija OTVORENE MREŽE Asimu Žero iz Sarajeva vraća u život, koordinatorica Nataša Buljević, zabilježila je nesvakidašnju fotografiju Asime koja joj je neposredno prije klika rekla: „Ljudi, ja prvi put u životu vidim more“.

AsimaZero2

Djevojčica koja je sa svojih 12 godina, u državi koja se zove BiH, ušla u dijalizni centar nije mogla kao i veliki broj drugih dijaliznih pacijenata da ima život koji dozvoljava putovanja, jer je morala da ide u bolnicu svaki drugi dan na aparat koji joj održava život.

U državi koja se zove BiH, nemate aktivan pristup medicini koja u evropskim centrima živi već 60 godina. Nemate aktivan pristup transplantacijskoj medicini koja za dijalizne pacijente znači povratak u normalna život.

U državi koja se zove BiH, imate 33-godišnju Asimu Žero koja preko dvadeset godina ide na dijalizu i koja nikada u životu nije vidjela more.

U državi koja se zove BiH, imate Asimu koja ima porodicu u kojoj bi joj neko rado bio donor bubrega iako je različite krvne grupe od njene, ali pošto živi u državi koja se zove BiH takve transplantacije se ne rade. U državi koja se zove BiH imate građane koji su izgubili svoje bitke za život i koji mogu biti donori organa, ali u državi koja se zove BiH imate jedinice intenzivne njege u kojima se utvrđuju moždane smrti koje vode do kadeveričnih transplantacija toliko rijetko da je to na granici incidenta.

U državi koja se zove BiH imate Asimu Žero koja nikada u životu nije vidjela more i koja je najveći „simbol“ transplantacijske medicine u BiH.

AsimaZero3

Asima Žero, volimo te najviše na svijetu i zajedno ćemo ti pomoći da dođeš do svoje priče o transplantaciji i vidiš more još koliko god puta poželiš.

Never give up! Nikad ne odustaj! Team OTVORENE MREŽE / Udri muški i građani BiH!

IzudinJasareviciBatkoOM

 Zadnje dodane

Preporučujemo