Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Recenzija: Final Fantasy IX, PC verzija

11. 01. 2017 - 11:29
|
|
by udrimuski.ba/Vedran Rodić
|
foto: GameRant/Screencap

Nakon masovnog uspjeha Final Fantasy VII i VIII, objavljen je Final Fantasy IX kao posljednji naslov FF za PlayStation. Final Fantasy IX jedna je od rijetkih video igara koja je ostala netaknuta od početnog ekskluzivnog puštanja na orginalni PlayStation.

Ono što je bitno naglasiti jeste da se Steam verzija razlikuje od verzije prije šesnaest godina, te da su napravljena mnoga poboljšanja, nakon što je firmi Square upućen veliki broj kritika da nemaju dovoljno RPG naslova za mlađu generaciju.

U vrijeme premijere Final Fantasy IX imao je neke od najoštrijih vizuala za oko, ali po današnjim standardima orginal je mutni nered.

Glavna razlika između mega uspješnih dijelova VII, VIII i IX, bio je  potpuni prelazak u neki svijet za mlađu generaciju igrača. Svaki lik u igri dobio je potpuno novi oblik. Novi modeli imaju jasne,oštre ivice i crte lica, svijetle boje i detaljne animacije. Ovo je za većinu gamera donijelo dah svježeg zraka, nakon toliko godina igranja.

Final Fantasy IX, prati grupa likova koji putuju po svijetu i doživljavaju različite avanture sa krajnjim ciljem oslobađanja Gaie od sila zla koje predvode Deathguise, Kuja, Necron i Ozma.

Šarenilo grafike, slatki likovi i bogati soundtrack, pokazuje da je deveti dio prilagođen tako da ga mogu igrati i mlađi i stariji igrači, kojima je stalo da izgube nekoliko sati igrajući FF. 

PC i Android verzija donose donekle poboljšanu grafiku likova, ali ne i okoline što i nije neka slabija strana jer je igra najviše bazirana na razgovorima likova, tako da slaba grafika na okolini ne nosi negativne poene.

Ali ono što nosi negativne poene, barem na PC verziji jeste nedostatak igranja na cijelom ekranu. Na 16:9 ekranima višak je je popunjen sivom podlogom i to su jedini negativni poeni u odnosu na PlayStation verziju od prije petnaest godina.

Ko god je zainteresovan, ovaj Squareov uredak koji je za PC preradio Silicon Studios Thailand možete kupiti putem Steam storea za pedeset maraka.

 

 Zadnje dodane

Super Mario Odyssey je najprodavanija igra Switch konzole

Znali smo već da je Nintendo Switch konzola imala uspješnu 2017. godinu, a rekorde je postavljala i u 2018., no, sad kad je službeno zaokružena prva godina postojanja Switch konzole, Nintendo je odlučio podijeliti impresivne statistike

Preporučujemo