Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Nije lahko voliti sebe sa svim svojim manama i vrlinama

11. 01. 2017 - 10:33
|
|
by udrimuski.ba/vječiticitati.blog
|
foto: Ilustracija

Nije lako prihvatiti samog sebe sa svim pogreškama. Ali ako uspijete u tome onda ćete iz svog života otkloniti zabrinutost i nećete se više uznemiravati ako vas netko kritizira.

Kada budete bolje prihvaćali sami sebe lakše ćete prihvaćati i druge. Tretirajte sebe onako kako želite da vas drugi tretiraju, oslonite se na sebe baš onako kako biste željeli da se oslonite na partnera. Kada budete uspjeli u tome, imat ćete što i pružiti drugima.

Čini mi se da je to osnova mudrosti koja kaže: ako ne voliš sebe, ne možeš voljeti ni druge. Kada ne volite sebe, onda se često ne razumijete i skloni ste samokritici. Bojite se usamljenosti i izbjegavate biti sami, ulazite u veze iz pogrešnih razloga ili zaglavite u pogrešnoj vezi.

Kada sebe ne volite, u ljubavnom odnosu vidite početak i kraj svega, a naročito vlastite sreće, pa i života samog, pa ste spremni žrtvovati sebe i svoje potrebe za druge. Kada izgubite voljenu osobu, naročito ako se osjećate odbačenim, izgubite i sebe, ako se ne volite. Da li vam svaka kritika i primjedba dodirne srce? Ako se to događa onda očito niste previše zadovoljni sami sa sobom. Promijenite neke navike, a i način razmišljanja.

Savjeti kako lakše prihvatiti samog sebe:

1. Sjetite se jedne ili dvije manje pogreške koje znate o sebi. Recite sebi da kroz deset godina njih neće više biti pa je svejedno ako sada postoje. Možda vam nije još jasno zašto imate određene mane, ali s vremenom možda ćete razumjeti.

2. Više puta dnevno sjetite se da svi ljudi imaju dobre i loše karakteristike. Budite strpljivi sami sa sobom. Niste još prestali učiti –  učimo se cijeli život.

3. Ako vjerujete u višu silu onda uvjerite sebe da vas ta sila voli takvog kakvi ste. Na sličan način vole vas roditelji. A pokušajte to i sami.

4. Naučite se razmaziti, a da ne trošite puno. I pokažite sami sebi da se volite.

5. Pomislite na svoje karakteristike koje ne volite, a ne možete ih promijeniti. Im li u tim karakteristikama nešto što bi mogli zavoljeti?

6. Pomislite na nekoga koga volite. Volite li ga unatoč njegovim manama? A zato ne bi mogli na taj način i sami sebi dati nešto ljubavi?

7. Vježbajte primanje ljubavi – želite li istinski voljeti, morate znati primiti ljubav i biti svjesni da je zaslužujete. Prihvatite ljubav koju vam daju bliski ljudi, njihova dobra djela, lijepe riječi, komplimente i poklone. Vježbajte sami sebi govoriti “Volim te”, volite se bezuvjetno i takva ljubav će vam ispuniti srce.

8. Vježbajte reći “ne” – nemojte se osjećati krivim ako želite nekoga odbiti ili niste raspoloženi za nešto što drugi traže od vas. Radite ono što vaše srce želi (bez da zanemarite i povrijedite drugog), a nemojte raditi nešto samo da udovoljite drugima.

9. Radite ono što volite – ako možete pronaći nešto što stvarno volite raditi i tako provodite vrijeme, pronaći ćete ljubav, radost i sreću u svom srcu.

10. Odnosite se prema sebi kao prema najboljem prijatelju.

11. Oprostite – ostavite prošost iza sebe i budite prisutni u svakom novom danu. Oprostite sebi sve napravljene pogreške, žaljenja i propuste. Vrijeme je da krenete naprijed.

12. Njegujte se – pronađite vrijeme za sebe i njegujte se fizički, emocionalno, mentalno i spiritualno. Radite ono sto vam pruža osjećaj mira, veselja i ljubavi. Idite u šetnju, bavite se sportom, vježbajte, plešite, zdravo se hranite i spavajte.

13. Osjećajte se dobro sami sa sobom – Pogledajte se u ogledalo, nasmiješite se i recite sami sebi “Volim te, vrijedna sam ljubavi”. Slušajte omiljenu glazbu i čitajte knjige, igrajte se s kućnim ljubimcima, budite ponosni na svoja postignuća, pišite dnevnik o svojim životnim snovima i ciljevima.

14. Nemojte se uspoređivati s drugima – Svaki čovjek je jedinstveno biće i svatko ima drugačiji talent. Usporedba s drugima izaziva negativne emocije, poput narušenog samopouzdanja, depresije, zavisti i ljubomore. Usredotočite se na vlastitu unutarnju snagu, upoznajte sebe i otkrijte darove koje imate.

15. Ne morate biti savršeni – Prestanite se kritizirati što niste savršeni. Nastojte date najbolje od sebe, a ako ne postignete savršenstvo, prihvatite da to ne znači da ste doživjeli poraz.

djevojkamoreklavirviolinafacebook

I još nešto…

Kada postignete tačku u kojoj ćete reći da sami sebe prihvaćate, puno toga ce se promijeniti. Promijenit će se vaš pogled na svijet, postat ćete tolerantniji prema drugima i lakše ćete prihvaćati kritike na svoj račun. Primjedbe neće utjecati na vas jer duboko u sebi znate da se volite.



Zadnje dodane

Neobično društvo izaziva pažnju Hercegovaca

Tridesetogodišnji Italijan Federico Delise prošle godine odrekao se lagodnog gradskog života u Italiji i krenuo pješke put Sirije. Na put dug skoro 6.000 kilometara krenuo je u potrazi za, kako kaže, starim načinom života u harmoniji s prirodom i drugim ljudima. Posljednjih osam dana pješači kroz Hercegovinu, ali ne sam

Preporučujemo