Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

EVROPA okovana minusima: Skoplje i Sarajevo najhladniji glavni gradovi regije

11. 01. 2017 - 10:26
|
|
by AA
|
foto: ilustracija

Sa izmjerenih -18 stepeni Celzijusa Skoplje je jutros bilo najhladniji glavni grad u regionu, dok je glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo, koje je jučer bilo na prvom mjestu po minusima, jutros sa -17 stepeni Celzijusa drugorangirano.

Veoma hladno je i u drugim glavnim gradovima regiona pa je tako jutros -13 stepeni Celzijusa izmjereno u Ljubljani, Zagrebu i Prištini, u Beogradu je bilo -10, dok su nešto topliji bili Podgorica sa izmjerenih -6 stepeni Celzijusa, te najtoplija Tirana sa -4 stepena Celzijusa. 

Uz Zapadni Balkan, odnosno jugoistočnu Evropu, najhladniji dio evropskog kontinenta bila je srednja Evropa. 

Najhladniji je bio Prag sa izmjerenih -16 stepeni Celzijusa, u glavnom gradu Poljske, Varšavi i glavnom gradu Slovačke, Bratislavi bilo je -14 stepeni Celzijusa, u Beču je bilo - 12, a u Budimpešti -10 stepeni Celzijusa. 

Kako je srednja Evropa pod utjecajem izrazito hladne fronte najbolje govori i podatak da je u Krakowu i Grazu izmjereno po -17 stepeni Celzijusa, te Mariboru gdje je bilo -14. 

Interesantno je da je od njih bila toplija Moskva gdje je zabilježeno -10 stepeni Celzijusa. 

I dalje je veoma hladno i na Jadranu gdje se i dalje bilježe minusi pa je tako u Šibeniku izmjereno čak -6 stepeni Celzijusa. 

Nasuprot toga na zapadu Evrope su ugodne temperature, iznad nule, pa je tako u glavnom gradu Belgije, Briselu jutros izmjereno 6 stepeni Celzijusa, dok je u u holandskom Amsterdamu bilo 7 stepeni celzijusa. 

Interesantno je i da je Minhen sa -3 stepena Celzijusa među toplijim gradovima Evrope. Zadnje dodane

Preporučujemo