Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Grabar-Kitarović postala predsjednica Hrvatske

na današnji dan

11. 01. 2017 - 10:12
|
|
by AA
|
foto: udrimuski.ba

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan izdvajamo:  

347. - Rođen rimski car Flavije Teodozije (Flavius Theodosius) I, nazvan Teodozije Veliki, posljednji vladar jedinstvenog Rimskog carstva. Zaustavio je Ostrogote i Vizigote na Dunavu i dopustio Gotima da se nastane na teritoriju Carstva 382. godine.  Nakon Teodozijeve smrti podjela na Istočnorimsko i Zapadnorimsko Carstvo bila je konačna. Preminuo je 17. januara 395. godine. 

1503. - Rođen italijanski slikar  Girolamo Francesco Maria Mazzola, poznat kao Parmigianino, najznačajniji predstavnik manirizma u Italiji. Otkrio je nove mogućnosti u tehnici bakropisa. Poznat je kao portretista i slikar fresaka u Parmi, Rimu i Bolonji. Preminuo je 28. augusta 1540. godine.

1569. - U katedrali svetog Pavla u Londonu prvi put organizirana lutrija.

1928. - Preminuo engleski pisac Thomas Hardy. Napisao je djela "Pod zelenim drvetom", "Daleko od razuzdane gomile", "Povratak domoroca", "Tessa od D'Arbervilovih , "Neznani Džud", kao i mnoga druga. 

1942. - Japan je u Drugom svjetskom ratu zauzeo Kuala Lumpur.

1962. - Pod snježnom lavinom, koja je u peruanskim Andima zatrpala selo Huaskaran, život je izgubilo više od 3.000 ljudi. 

2008. - Preminuo Sir Edmund Hillary, istraživač sa Novog Zelanda i prvi čovjek koji je osvojio "vrh svijeta" Mont Everest i ušao u legendu kao jedan od najvećih avanturista 20. stoljeća.

2015. - Na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj za predsjednika izabrana prva žena Kolinda Grabar - Kitarović. 

 Zadnje dodane

Neobično društvo izaziva pažnju Hercegovaca

Tridesetogodišnji Italijan Federico Delise prošle godine odrekao se lagodnog gradskog života u Italiji i krenuo pješke put Sirije. Na put dug skoro 6.000 kilometara krenuo je u potrazi za, kako kaže, starim načinom života u harmoniji s prirodom i drugim ljudima. Posljednjih osam dana pješači kroz Hercegovinu, ali ne sam

Preporučujemo