Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Izbjeglice na sjeveru Makedonije ovih dana često bez struje, vode i hrane

10. 01. 2017 - 10:30
|
|
by AA
|
foto: AA
  • Izbjeglice-sjeveroistok Makedonije
    Izbjeglice-sjeveroistok Makedonije
  • 949
    949

U tranzitnom centru Tabanovce na sjeveroistoku Makedonije nalazi se blizu 80 izbjeglica, polovina od njih su djeca. Suočeni s borbom za preživljavanje po teškim zimskim uslovima i neimaštinom, mnogi od njih mjesecima čekaju na ulaz u susjednu Srbiju odakle nastoje nastaviti put prema zapadnoj Evropi, javlja Anadolu Agency.

Zabrinuti za svoju i sudbinu svoje djece ističu kako posljednjih dana u kontejnerima u kojima su smješteni žive u izuzetno teškim uslvima, često bez struje i vode. Humanitarne organizacije i Crveni križ Makedonije u okviru svojih kapaciteta nastoje omogućiti osnovne uslove za život, ali izbjeglice tvrde kako to nije dovoljno jer se dešava da ostaju čak i bez hrane i vode.

Muhammad Asim iz Sirije u tranzitnom centru Tabanovce boravi već 11 mjeseci sa svojom petočlanom porodicom. Kako kaže, ne zna zašto mu nije dozvoljeno da nastavi put prema zemljama Evropske unije, te dodaje da mu je, ukoliko mu ne dozvole prijelaz granice, bolje da se vrati u Grčku ili Tursku. "Što smo duže ovdje, to je teže. Posebno je teško boraviti s unukom na temperaturama od 25 stepeni ispod nule. Nekada se plašimo da ćemo umrijeti, dešava se da imamo problem sa strujom i nemamo se čime ugrijati. Ne znam kako da nazovem ovo mjesto, ali mogu reći da je kao u zatvoru", ispričao je Muhammad za AA.

Iračanin Ibrahim Salih u makedonskom tranzitnom centru boravi mjesec dana i ističe kako se stalno suočavaju s kojekakvim problemima. "Imamo problem sa strujom, nemamo toplu vodu da operemo stvari, a voda u kupatilu je potpuno zaledila. Ne želim ostati ovdje, želim se vratiti", istakao je Salih.

Ministar unutrašnjih poslova Makedinije Agim Nuhiu, koji je u ponedjeljak posjetio izbjegličku djecu u tranzitnom centru Tabanovce, istakao je da osim što je dužan rješavati izbjegličku krizu, osjeća odgovornost da ispoštuje dostojanstvo svih koji borave u Makedoniji, bez obzira na okolnosti i situaciju u kojoj se nalaze.

Na teritoriji Makedonije trenutno boravi oko 220 registrovanih izbjeglica, od kojih je 84 u Tabanovcima, 88 u Đevđeliji na jugu Makedonije, 31 u azilskom centru u Vizbegovu i 15 u prihvatnom centru Gazi Babe u Skoplju.

Iz UNHCR-a navode da je u tranzitnim centrima u Tabanovcima i Đevđeliji predviđen boravak od nekoliko sati, a ne nekoliko dana, sedmica pa čak i mjeseci koliko pojedine izbjeglice borave u njima.Zadnje dodane

Preporučujemo