Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

ŠALTER IZVJEŠTAJ: Zenica Blues

09. 01. 2017 - 22:51
|
|
by otvorena mreža
|
foto: udrimuski.ba

U Zenici blues. Nele Karajlić se nije vratio, Sejo Sexon i dalje neuvjerljiv kao frontmen, ali u Zenici blues; tuga, očaj i beznađe. Danas smo Šalter u potpunosti podredili i posvetili građanstvu Zenice sa kojim je nemoguće ne suosjećati. Na temperaturi koja se spustila ispod dvadesetog podioka u minusu, Zenica je ostala bez grijanja. Službeni razlog, ako je vjerovati medijima, je kvar na kotlu 2 (nefunkcionisanje elektronike na samom kotlu) u  zeničkom postrojenju ArcelorMitalla. JP Grijanje je time ostalo bez izvora toplotne energije; cijevi su se ohladile, a građani Zenice su se susreli sa neočekivanim problemom. 

Ono što je neugodno u cijeloj priči je odsustvo osjećaja odgovornosti kod vlasti i institucija, što se očituje kroz nedostatak komunikacije između vlasti i građana putem lokalnih medija. Jedna od slušateljica nam je poprilično pesimistično najavila nastavak cijele ove priče, i nakon što smo pročitali informaciju da su Mitallovi tehničari uspjeli popraviti kotao broj 2 koji se danas, kako su sati prolazili,stabilizirao i dovodio do radne temperature. Ova slušateljica nam je rekla da su građani zarobljeni u medijskoj tišini, te se zahvalila našem mediju što pratimo cijelu situaciju. Imam osjećaj da je njeno iznenađenje pojačano iz pogrešnih razloga; mi nismo sarajevska medijska kuća koja se interesuje za situaciju u Zenici, mi smo bosanskohercegovački medij čije su studijsko-režijske prostorije smještene u Sarajevu.

Pozvali smo i savjetnika gradonačelnika Armina Mujkića koji nas je uvjeravao da je situacija pod kontrolom. Na naše pitanje da li su unutar gradske uprave spominjane ikakve ideje o mogućim intervencijama ukoliko se situacija nastavi, Mujkić je rekao da gradonačelnik Kasumović neće ostaviti građane na cjedilu, ali na naše inzistiranje da nam kaže da li su spominjane konkretne akcije, Mujkić je rekao da situacija nije tako alarmantna, te pozvao narod i medije na smirenost. Koliko je situacija zapravo alarmantna, trebaju suditi samo građani Zenice koji su se danas na sibirskim temperaturama smrzavali (ili se možda, u trenutku pisanja ovog izvještaja još uvijek smrzavaju). 

Iz Zenice smo danas dobili jednu dobru i jednu lošu vijest. Popravka kotla 2 u ArcelorMitallu je dovoljno dobro obavljen posao jer snaga kotla 2 može proizvesti dovoljnu količinu toplotne energije za cijelu Zenicu. Ono što je loše što nam niko iz ArcellorMitalla, a ni JP Grijanja Zenica čijom se distributivnom mrežom šalje toplotna energija nije mogao ni otprilike reći kada bi građani Zenice mogli odbaciti svoje deke i zagrijati se uz radijatore.

Ono što tješi u cijeloj priči su želje obje kompanije da rade i prekovremeno, te na svaki mogući način saniraju štete i spriječe da se ovakva vanredna situacija na koju se očigledno nije računalo (a moglo je, budimo realni) ne ponovi.Zadnje dodane

Radio OTVORENA MREŽA: Boje života

Emisija Boje života danas je ugostila prijatelje i kolege Rabiju Bosnić i Elvira Dugalića – Rabija je Elviru donirala bubreg.Profesor Senaid Trnavčević, predsjednik Donorske mreže u BiH govori o tome zašto u BiH nema više transplantacija, a moglo bi ih biti

Preporučujemo