Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Rođeni Mirza Delibašić i Richard Nixon

09. 01. 2017 - 10:13
|
|
by AA
|
foto: udrimuski.ba

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1793. - Jean-Pierre Blanchard izveo prvi let balonom iznad sjevernoameričkog kontinenta.

1913. - Rođen Richard Nixon, američki državnik i 37. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Unatoč predizbornim obećanjima, vodio je neujednačenu politiku u Vijetnamu. Smanjivao je broj američkih vojnika, ali je obnovio bombardiranje i proširio vojne operacije na Laos i Kambodžu, okončavši rat tek nakon dugotrajnih pregovora u januaru 1973.  Preminuo je 22. aprila 1994. godine. 

1927. - Rođena Nada Mamula, pjevačica narodnih pjesama i jedan od najboljih izvođača sevdalinki s jugoslavenskih prostora. Preminula je 11. oktobra 2001. godine. 

1945. - Počelo iskrcavanje američkih trupa u Drugom svjetskom ratu na najveći filipinski otok Luzon. Borbe su okončane 15. augusta kapitulacijom japanskih snaga.

1951. - U New Yorku službeno otvoreno sjedište Ujedinjenih naroda (UN), najveće svjetske mirotvorne organizacije.

1954. - Rođen Mirza Delibašić, bosanskohercegovačka košarkaška zvijezda i jedan od najboljih bh. sportista svih vremena. Preminuo je 8. decembra 2001. godine.

1978. - U Iranu počela islamska revolucija u kojoj je godinu dana kasnije svrgnut sa vlasti šah Reza Pahlavi.

1996. - Obustavljen vazdušni humanitarni most za Sarajevo, najveći vazdušni most u historiji vazduhoplovstva nakon sovjetske blokade Berlina. Tokom tri i po godine rata u Bosni i Hercegovini je obavljeno 13.000 humanitarnih letova kojima je dopremljeno više od 160.000 tona pomoći.

 Zadnje dodane

Neobično društvo izaziva pažnju Hercegovaca

Tridesetogodišnji Italijan Federico Delise prošle godine odrekao se lagodnog gradskog života u Italiji i krenuo pješke put Sirije. Na put dug skoro 6.000 kilometara krenuo je u potrazi za, kako kaže, starim načinom života u harmoniji s prirodom i drugim ljudima. Posljednjih osam dana pješači kroz Hercegovinu, ali ne sam

Preporučujemo