Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Rođeni Mirza Delibašić i Richard Nixon

09. 01. 2017 - 10:13
|
|
by AA
|
foto: udrimuski.ba

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1793. - Jean-Pierre Blanchard izveo prvi let balonom iznad sjevernoameričkog kontinenta.

1913. - Rođen Richard Nixon, američki državnik i 37. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Unatoč predizbornim obećanjima, vodio je neujednačenu politiku u Vijetnamu. Smanjivao je broj američkih vojnika, ali je obnovio bombardiranje i proširio vojne operacije na Laos i Kambodžu, okončavši rat tek nakon dugotrajnih pregovora u januaru 1973.  Preminuo je 22. aprila 1994. godine. 

1927. - Rođena Nada Mamula, pjevačica narodnih pjesama i jedan od najboljih izvođača sevdalinki s jugoslavenskih prostora. Preminula je 11. oktobra 2001. godine. 

1945. - Počelo iskrcavanje američkih trupa u Drugom svjetskom ratu na najveći filipinski otok Luzon. Borbe su okončane 15. augusta kapitulacijom japanskih snaga.

1951. - U New Yorku službeno otvoreno sjedište Ujedinjenih naroda (UN), najveće svjetske mirotvorne organizacije.

1954. - Rođen Mirza Delibašić, bosanskohercegovačka košarkaška zvijezda i jedan od najboljih bh. sportista svih vremena. Preminuo je 8. decembra 2001. godine.

1978. - U Iranu počela islamska revolucija u kojoj je godinu dana kasnije svrgnut sa vlasti šah Reza Pahlavi.

1996. - Obustavljen vazdušni humanitarni most za Sarajevo, najveći vazdušni most u historiji vazduhoplovstva nakon sovjetske blokade Berlina. Tokom tri i po godine rata u Bosni i Hercegovini je obavljeno 13.000 humanitarnih letova kojima je dopremljeno više od 160.000 tona pomoći.

 Zadnje dodane

Potvrdila nauka: Kad vidite psa, nasmiješite mu se!

Kako bi potvrdili tu tvrdnju, istraživači su odlučili provesti eksperiment u kojem su skupini pasa prikazali slike nasmijanih i ljutitih lica na zaslonu računala. Kako će pas reagirati na prikazanu fotografiju, izmjeren je pomoću uređaja za praćenje očiju

Preporučujemo

Mektić: Djeca u RS-u će postati najamnici

Izgubila se osnova za život ovdje u RS, postali smo ljuštura. Ovdje se mora početi gledati šta hoće narod. Narod hoće posao i hoće da živi. Može li iko saslušati narod? Dodik je jednom rekao da je bolje ovdje nego u Švajcarskoj