Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Rođeni Safet Isović i Elvis Presley

na današnji dan

08. 01. 2017 - 10:15
|
|
by AA
|
foto: udrimuski.ba

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1324. - Preminuo italijanski istraživač Marco Polo, najpoznatiji evropski srednjovjekovni putnik. Od 14. stoljeća Polov putopis poslužio je kao podloga za geografske karte Azije, a bogatstvo i egzotičnost opisanoga svijeta poticali su pustolove pomorskih zemalja i gradova (Portugala, Španije, Genove) da traže pomorske putove u zemlje Dalekog istoka.

1537. - Osnovana Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu. Zgrada Gazi Husrev-begove medrese osmišljena je kao polivalentan i reprezentativan objekat u kome je centralno mjesto dato prostoru za nastavu (dershana), a nizovima krilnih prostorija namijenjen rezidencijalni karakter.

1642. - Preminuo italijanski astronom, fizičar i matematičar Galileo Galilei, čija su istraživanja postavila temelje modernoj mehanici i fizici. Nakon završenih medicinskih studija, posvetio se proučavanju geometrije i Arhimedovih djela te postao jedan od najvećih fizičara i astronoma. Prvo kompletno izdanje Galileijevih djela izdano je u Firenci (1842–56) u 16 svezaka.

1679. - Francuski istraživač Rene-Robert Cavelier sieur de La Salle otkrio vodopade Nijagare.

1926. - Abdul Aziz ibn Saud postao kralj Hejaza, a naziv zemlje promijenjen je u Saudijska Arabija.

1935. - Rođen američki muzičar Elvis Aaron Presley "kralj rocka". Presley je postao simbolom svjetske pop muzike, ali i popularne kulture druge polovice 20. stoljeća.

1936. - Rođen jedan od najboljih izvođača sevdalinke, Safet Isović. Poznat je po pjesmama ”Moj dilbere”, ”Zmaj od Bosne”, ”Put putuje Latif-aga” i mnogim drugim. Preminuo je 2. septembra 2007. godine.

1942. - Rođen Stephen Hawking, engleski fizičar. Reputaciju jednog od vodećih svjetskih naučnika 20. stoljeća stekao je nakon objavljivanja knjige o porijeklu svemira "Kratka historija vremena: Od Velikog praska do crnih rupa" (A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes) (1988). Zadnje dodane

Neobično društvo izaziva pažnju Hercegovaca

Tridesetogodišnji Italijan Federico Delise prošle godine odrekao se lagodnog gradskog života u Italiji i krenuo pješke put Sirije. Na put dug skoro 6.000 kilometara krenuo je u potrazi za, kako kaže, starim načinom života u harmoniji s prirodom i drugim ljudima. Posljednjih osam dana pješači kroz Hercegovinu, ali ne sam

Preporučujemo