Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

ŠALTER IZVJEŠTAJ: Lopate u ruke!

07. 01. 2017 - 20:48
|
|
by otvorena mreža
|
foto: udrimuski.ba

"Ih, moj drug... nekad su zatvorenici gradili. A sad lagano odeš u zatvor, naručuješ pizze, malo teretana, izađu za vikend vani...", ogorčeno mi je govorio taksista u petak ujutro na putu ka radnom mjestu. Priča je počela nakon analize ponašanja pješaka koji su svako malo izlijetali na cestu jer se po trotoarima nije moglo hodati. Situacija je sljedeća: grtalice čisteći cestu zatrpaju trotoare. Građani u tim trenucima izlaze na ceste, a na kocku se stavljaju njihovi i životi vozača automobila.

Moj sagovornik i ja složili smo se da bi se stanovnici kazneno-popravnih ustanova trebali pomoći u onim aktivnostima u kojima ostali građani ili nadležne institucije nemaju resursa ili mogućnosti da pomognu. Proglas tog tipa, ali i pozivi studentima i ostalim građanima trebali bi postati nova bosanskohercegovačko realnost. Čišćenje snijega, pomoć prilikom vremenskih nepogoda, pošumljavanje, čišćenje smeća - navedite bilo koju aktivnost i vidjet ćete da su sve na ovaj ili onaj način vezane za sve nas i da većina tih aktivnosti ne zahtjeva od izvršitelja da budu nuklearni fizičari. Nije problem činjenica da nemamo dovoljno lopata, problem je činjenica da nemamo više Sirotanovića, problem je činjenica da ne postoji briga za zajednicu i da naš sistem ne gaji misao da si moramo pomagati međusobno jer smo, na svu sreću i žalost, ovisni jedni o drugima.

U nedostatku konkretnih problema (čekamo odgovore na pitanja poslana e-mailom), pokušao sam pozvati ministarstva pravde oba entiteta da provjerim da li se ikada barem pokušalo raditi na prijedlogu da se zatvorenici aktiviraju na ovaj način. U Republici Srpskoj mi se niko nije javio (počeli praznici), dok je u Federalnom ministarstvu pravde uposlenica sa centrale uzalud pokušavala da me spoji sa njihovim uredom za odnose sa javnošću. Problem je očigledno bio tehničke prirode, tako da nisam ni siguran da li su uposlenici iz tog ureda uopće bili u zgradi za vrijeme mog poziva.

Prije tri dana dobili smo e-mail od osoba koja je zamolila da ostane anonimna, što ću ja uvijek ispoštovati. Ona je prošle godine konkurisala na poziciju u kompaniji Buroj International Group, koja u Bosni i Hercegovini radi na izgradnji naselja Buroj Ozone u općini Trnovo. Nakon serije intervjua, ovoj osobi je ponuđen predugovor u kojem su specificirana primanja, radno vrijeme, prava i dužnosti, te je sugerisano da u radni odnos može stupiti nakon otkaznog roka. Nakon što je pokrenula proces raskida poslovnog odnosa i isticanja otkaznog roka, ovoj osobi se više niko nije javio. 

Htio sam podijeliti svoje bolno iskustvo, ne znam da li išta možete uraditi povodom toga, a ako smatrate da možete, samo izvolite, navodi se u svjedočanstvu. Ja sam kontaktirao navedenu kompaniju telefonskim putem, ali odgovore nisam dobio jer niko od nadležnih nije bio u tom trenutku u njihovom uredu. Dan kasnije (petak) stigao mi je e-mail u kojem su me zamolili da im pošaljem upit mailom, što sam i učinio.

Ako i ne možemo srediti posao našim slušateljima, možemo barem pokušati saznati ko je kriv i zbog čega su izrađeni.Zadnje dodane

Radio OTVORENA MREŽA: Boje života

Emisija Boje života danas je ugostila prijatelje i kolege Rabiju Bosnić i Elvira Dugalića – Rabija je Elviru donirala bubreg.Profesor Senaid Trnavčević, predsjednik Donorske mreže u BiH govori o tome zašto u BiH nema više transplantacija, a moglo bi ih biti

Preporučujemo