Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Bojan Kostreš: Dodik pokazao neodgovornost i politički ekstremizam

06. 01. 2017 - 18:10
|
|
by AA
|
foto: N1.rs

Generalni sekretar Lige socijaldemoktrata Vojvodine Bojan Kostreš optužio je predsednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da je svojim izjavama pokazao neodgovornost i politički ekstremizam, a predsednika Srbije Tomislav Nikolića da podrškom Dodiku potvrđuje „da neki krugovi nisu odustali od teritorijalnih pretenzija prema susednim državama“.

„Još jednu Novu godinu građani Srbije počinju sa zebnjom. Ovoga puta za to se pobrinuo Milorad Dodik, predsednik entiteta Republika Srpska, koji je sastavni deo suverene i međunarodno priznate države - Bosne i Hercegovine. Svojim stavovima da će uskoro doći do ponovne promene granica na Balkanu i stvaranja velike Srbije, Dodik je po ko zna koji put pokazao neodgovornost i politički ekstremizam“, naveo je Kostreš.

On je poručio Dodiku da se nigde, a posebno na Balkanu granice ne menjaju bez ratova i sukoba. „Nijedna država ne raspada se i ne nestaje bez brojnih žrtava i patnji miliona ljudi. Istorija je toliko puta pokazala, Bosna i Hercegovina ne može se rasturiti bez ratnog vihora koji ubrzo zahvati i susedne zemlje. Iako sumnjam da je zaboravio, Milorada Dodika bi trebalo podsetiti - dve stvari su, kada je reč o Bosni i Hercegovini, neupitne i predstavljaju istorijsku kategoriju dugog trajanja. Međunarodno priznate i istorijske granice BiH nepromenljive su od srednjeg veka, uprkos različitim državama u kojima se ona nalazila. Druga konstanta je konstitutivnost i ravnopravnost tri naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ove dve pretpostavke su ugaoni kamen, ne samo opstajanja i mira u Bosni, već i šire na čitavom Balkanu. Sve ostale pretpostavke, pa i pitanje unutrašnjeg uređenja u Bosni i Hercegovini, promenljive su i pitanje su dogovora političkih predstavnika tri konstitutivna naroda“, ističe generalni sekretar LSV.

On je dodao da zagovaranje promene međunarodno priznatih granica BiH - države koja je pre samo dve decenije izašla iz najkrvavijeg rata u Evropi posle 1945. nije samo neodgovorno, već je i veoma zloslutno.

Javnim zagovaranjem nasilnog razbijanja Bosne i Hercegovine, širenjem mržnje i destabilizacijom čitavog regiona, Dodik čini ogromnu štetu interesima građana i BiH i entiteta na čijem se čelu nalazi, ali i Srbije. Iako za takve svoje štetne naume Dodik nema zvaničnu podršku vlasti u Srbiji, brojni su intelektualni i politički krugovi u Beogradu koji ga u takvim ratničkim idejama podupiru. Najzad, poseta Tomislava Nikolića Banjaluci, na proslavi ukinutog praznika Republike Srpske, poruka je podrške Dodiku i svedočanstvo da neki krugovi u Srbiji nisu odustali od teritorijalnih pretenzija prema susednim državama“, naglasio je Kostreš.

Generalni sekretar LSV poručio je Nikoliću i Dodiku da se ne služe govorom mržnje, poštuju države u kojima žive i da rade u interesu boljeg života građana i da poštuju odluke Ustavnog suda i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.Mi u Vojvodini smo pokazali kako se odluke Ustavnog suda države u kojoj živimo poštuju, čak i kada nam se ne dopadaju i kada mislimo da su usmerene protiv interesa ljudi koje politički zastupamo“, zaključio je KostrešZadnje dodane

Preporučujemo