Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

SRBIJA: Paljenjem badnjaka u Beogradu obilježeno Badnje veče

06. 01. 2017 - 17:58
|
|
by AA
|
foto: AA

Pravoslavni vjernici u Srbiji danas proslavljaju Badnje veče, koje se tradicionalno obilježava uz unošenje i paljenje badnjaka.

Pravoslavna crkva Beograd AA

Ispred Hrama Svetog Save na Vračaru danas oko 16.00 okupio se veliki broj vernika, mahom roditelja sa decom, kako bi palili badnjake, nakon čega je u Hramu služena liturgija, kojoj je predvodio poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, javlja Anadolu Agency (AA).

Pravoslavna crkva Beograd AA

Patrijarh je osveštao i blagosiljao badnjake i kazao da badnjak predstavlja sveto drvo koje je simbol života i "tradiciju i očuvanje vere otaca naših, veru koju mi živimo i veru onih koji dolaze posle nas".

Pravoslavna crkva Beograd AA

Ranije danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić uneo je badnjak u zgradu Predsedništva, a to su učinele i mnoge stranke u svojim prostorijama. Običaji u Srbiji na Badnji dan se razlikuju, ali je osnovno da se badnjak unese u kuću i spali, a Badnje veče predstavlja poslednji dan velikog posta.

Arhijerejska liturgija uoči Božića bića služena u ponoć u Hramu Svetog Save, a predvodiće je patrijarh Irinej. Patrijarh Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici sve pravoslavne vernike da žive u ljubavi i slozi.

PravoslavnacrkvaBeogradaa

"Pozivamo ih da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi, u ljubavi Božića“, poručio je patrijarh u poslanici. Irinej je pozvao vernike da se mole Gospodu da ugasi neprijateljstva među narodima. Patrijarh će Božićnu liturgiju služiti u Sabornoj crkvi, a obredu će prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Božić po julijanskom kalendaru slave srpska, ruska, jermenska i deo kopstke crkve, kao i Sveta Gora.Zadnje dodane

Preporučujemo