Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Mourinho podržao Svjetsko prvenstvo sa 48 timova

06. 01. 2017 - 13:42
|
|
by AA
|
foto: AA

Jose Mourinho, menadžer Manchester Uniteda podržao je ideju Giannija Infantina, predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA) o proširenju Svjetskog prvenstva sa 32 na 48 timova.

U razgovoru za fifa.com Mourinho je istakao da mu se sviđa ideja da od 2026. godine na Svjetskom prvenstvu igra 48 reprezentacija, podijeljenih u 16 grupa sa po tri ekipe.

“Potpuno sam za prijedlog. Kao klupski menadžer, ako bi ekspanzija značila više utakmica, manje odmora i kraći period predsezone, rekao bih ne. Ali, važno je da kritičari analiziraju i razumiju da proširenje takmičenja ne znači više utakmica. Na ovaj način zaštićeni su i igrači i klubovi“, kazao je Mourinho.

Rekao je da “više voli grupe sa tri ekipe".

!Igraš dva meča, a zatim si ili u nokaut fazi ili kući. Na ovaj način dvije utakmice u grupi su od presudnog značaja, a onda slijedi nokaut faza koja donosi još više emocija. Timovi sa manje potencijala i iskustva će vjerovatno odigrati dvije utakmice i otići kući, ali sa poboljšanjem i stečenim iskustvom na terenu. Tome se trebaju dodati i novčane nagrade, a zatim ulaganje u fudbalsku infrastrukturu“, rekao je Mourinho.

Prema Mourinhovom mišljenju proširenje znači da će Svjetsko prvenstvo postati nešto više od nevjerovatnog društvenog događaja.

“Više zemalja znači više investicija u njihovu infrastrukturu i omladinski fudbal. Više nacija koje učestvuju donijeće više strasti, sreće i entuzijazma. Više zemalja znači više Afrikanaca, Azijata i Amerikanaca zajedno. Fudbal je razvijen u klubovima, pa ne možemo da fudbal na Svjetskom prvenstvu eksplodira u pogledu kvaliteta. No, Svjetsko prvenstvo je društveni događaj i fudbal se ne može odreći ove prilike da dodatno osnaži strast navijača“, zaključio je Mourinho.

Konačnu odluku o Infantinovom prijedlog proširenja Svjetskog prvenstva, koji su već podržali nacionalni savezi, donijeće Vijeće FIFA-e na dvodnevnom sastanku, 9. i 10. januara ove godine, u Cirihu.Zadnje dodane

Engleski navijač došao da gleda Premijer ligu BiH

- Zovem se Met Voker (Matt Walker). Englez sam i imam pomalo lud cilj, da budem prvi fudbalski navijač koji će u jednoj sezoni gledati prvoligaške utakmice u svih 55 zemlja članica Evropske fudbalske asocijacije. Bosna i Hercegovina će biti moja 54. nacija! Moju misiju pokrilo je 70 medija u Evropi

Preporučujemo