Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

ŠALTER IZVJEŠTAJ: Po glavi, ne po uplatnici!

05. 01. 2017 - 21:59
|
|
by otvorena mreža
|
foto: udrimuski.ba

U šest kantona Federacije Bosne i Hercegovine građai imaju priliku kupiti neobaveznu premiju osiguranja koja košta 20 KM. Popularna markica je način da se korisnici zdravstvenog osiguranja zaštite od eventualnih dodatnih troškova (participacija) koji se obračunavaju kada korisnik zdravstvenog osiguranja dođe u stanje medicinske potrebe i moraju mu se pružiti određene medicinske usluge. Premija osiguranja je upravo to - osiguranje od trošenja veće količine novca u, gluho bilo, slučaju medicinske potrebe. 

No zašto korisnici zdravstvenih usluga u Hercegovačko-neretvanskom kantonu moraju plaćati poštarinu kada kupuju premiju osiguranja u prostorijama Zavoda zdravstvenog osiguranja? Naš slušatelj javio je da je morao platiti pola marke po svakoj plaćenoj markici u Fejićevoj u Mostaru, i to radniku pošte koji je prodavao premije u zgradi Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Povodom ovog pitanja kontaktirali smo rukovoditeljicu Ureda za odnose s javnošću Alenku Ban koja nam je dala odgovore na naša pitanja, a povrh svega, učinila naš dan ugodnim pohvalivši i rad Otvorene Mreže.

Pored objašnjenja o tome šta zapravo predstavlja premija osiguranja, Alenka nam je objasnila da Zavod nije dio platnog sistema, te da samim tim ne mogu primati novac. Kada u njihovim uredima zateknete uposlenike pošte, oni zapravo predstavljaju njihovu instituciju unutar zidova Zavoda u kojem plaćate. Drugim riječima, zamislite da je pošta došla vama bliže kako ne bi išli u njihove poslovnice. Bliže građanima, ali po ustaljenom sistemu.

Slučaj u Fejićevoj gdje je jedan slušatelj platio četiri puta po pola marke za četiri markice očigledna je pogreška jer se poštarina naplaćuje po uplatnici, a ne broju markica. Zato se građanima i sugeriše da uplaćuju markice na jednoj uplatnici kako bi minimizirali svoje troškove.  Zadnje dodane

Radio OTVORENA MREŽA: Boje života

Emisija Boje života danas je ugostila prijatelje i kolege Rabiju Bosnić i Elvira Dugalića – Rabija je Elviru donirala bubreg.Profesor Senaid Trnavčević, predsjednik Donorske mreže u BiH govori o tome zašto u BiH nema više transplantacija, a moglo bi ih biti

Preporučujemo