Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

IMENOVAN je novi ljudski organ

03. 01. 2017 - 23:47
|
|
by dnevnik.hr
|
foto: science alert

Dugo se vjerovalo da je mezenterij složena i kompleksna struktura koja omogućava da živci i krvne žile dođu do crijevne stijenke i sustav drže ''na mjestu'', no nedavna istraživanja pokazuju kako je u pitanju stalan organ.

Mezenterij je smješten u ljudskom probavnom sustavu, a zahvaljujući novim istraživanjima, prebrisat će se medicinski udžbenici, a on napokon dobiva status organa, piše sciencealert.

To što će mezenterij dobiti status organa ne mijenja strukturu našeg tijela, ali cijelo područje medicine doživjet će promjenu koja bi nam mogla pomoći u razumijevanju nas samih i liječenja određenih bolesti.

Pred liječnicima i studentima medicine velik je zadatak: pronaći funkciju novog organa i otkriti koju ulogu mezenterij ima kada su u pitanju bolesti abdomena.

''Sada kada smo ustanovili anatomiju i strukturu, sljedeći korak je funkcija. Ako razumijete funkciju, možete identificirati abnormalnu funkciju, a time i bolest'', rekao je Calvin Coffey, istraživač u Sveučilišnoj bolnici Limerick u Irskoj.

 

 

Izvor: dnevnik.hrZadnje dodane

Preporučujemo