Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Kvalifikacije za EURO 2018 rukometaša: Austrijanci na BiH bez Marinovića

26. 10. 2016 - 14:26
|
|
by AA
|
foto: arhiva/Ilustracija

Islanđanin Patrekur Johannesson, selektor rukometne reprezentacije Austrije objavio je spisak od 16 igrača na koje će računati u prve dvije utakmice grupe “3“ kvalifikacija za EURO 2018 protiv Finske i BiH. Tako je postalo jasno da će Austrijanci sa bh. timom 6. novembra u Sarajevu igrati bez svog najvećeg aduta povrijeđenog Nikole Marinovića, iskusnog 40-godišnjeg golmana njemačkog Goppingena.

Umjesto njega islandski stručnjak odlučio je pozvati Gorana Aleksića, još jednog golmana srbijanskog porijekla, koji čuva mrežu austrijskog Bregenza i s obzirom da su mu 34 godina iza sebe ima dosta iskustva.  

“Prilikom izbora je uticalo mnogo faktora i za mene je ovo 16 najboljih rukometaša koje trenutno imamo za utakmice protiv Finske i BiH. Prilikom izbora zamjene za Marinovića imao sam u vidu Kristiana Pilipovića i Floriana Kaipera, ali sam se odlučio sa Aleksića. Najviše zbog toga što se radi o golmanu sličnog tipa kakav je Marinović i što ga poznajem od ranije iz reprezentativnog trening kampa“, kazao je Johannesson za internet stranicu Rukometnog saveza Austrije.

Osim Marinovića austrijski selektor u predstojeće dvije utakmice ne može računati ni na Tobiasa Wagnera, pivota njemačkog Balingena, koji je također povrijeđen. Od ranije je bilo poznato da će Austrijanci u kvalifikacijama za EURO 2018 igrati bez Viktora Szilagyija, dugogodišnjeg kapitena i najboljeg igrača, koji se oprostio od dresa sa državnim grbom.  

Na Johannessonovom spisku su: golmani: Thomas Bauer (PAUC, Fra), Goran Aleksić (Bregenz); bekovi: Alexander Hermann (Bergicher, Njem), Maximilian Hermann (Bergischer, Njem), Dominik Schmid (Alpla Hard), Janko Božović (Sporting Lisabon, Por), Gerald Zeiner (Alpla Hard), Mykola Bilyk (Kiel, Njem), Cristoph Neuhold (Hamm-Westfahlen, Njem), Romas Kirveliavicius (Coburg, Njem), krila: Sebastian Frimmel (Insignis), Marin Klopčić (Bregenz), Robert Weber (Magdeburg, Njem), Raul santos (Kiel, Njem); pivoti: Dominik Bammer (Bregenz) i Wilhelm Jelinek (Insignis).

Rukometna reprezentacija BiH pod vodstvom novog selektora Bilala Šumana u četvrtak, 27. oktobra, počeće s okupljanjem pred start kvalifikacija za EP. Na startu bh. rukometaši će odmjeriti snage sa Španijom 2. novembra u Valladolidu, a četiri dana kasnije u vjerovatno ključnoj utakmici kvalifikacija ugostiće Austriju. Na Evropsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Hrvatskoj plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana.Zadnje dodane

EHF prijeti suspenzijom Rukometnog saveza BiH

Lejla Hairlahović, bivša generalna sekretarka Rukometnog saveza BiH, preko društvenih mreža obavijestila je javnost da Evropska rukometna federacija (EHF) planira suspendovati bh. kuću rukometa

Preporučujemo

Govornica: Branislav Borenović

U razgovoru sa slušaocima Radija OTVORENA MREŽA, Borenović je rekao da BiH treba posmatrati kao akcionarsko društvo u kom svaka partija ili entiteti imaju određeni broj dionica i ponašaju se prema državi Bosni i Hercegovini kao prema svom vlasništvu