Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

CIK: Izlaznost na lokalnim izborima u BiH 53,88 posto

Izbori 2016

02. 10. 2016 - 21:45
|
|
by AA
|
foto: AA

Na sedmim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma glasalo je 1.723.140, odnosno 53,88 posto od 3.263.906 birača upisanih u Centralni birački spisak, saopštio je predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) Ahmet Šantić.

 

U Federaciji BiH do 19.00 sati glasalo je 974.190 odnosno 50,61 posto, u Republici Srpskoj 707.711 odnosno 59,49 posto, dok je u Brčko Distriktu glasalo 41.239 građana odnosno 49,15 posto.

 

Na današnjim lokalnim izborima navjeća izlaznost zabilježena je u Istočnom Mostaru gdje je glasalo 85,35 posto građana, u Trnovu (FBiH), 83,34 i Istočnom Starom Gadu 83,12 posto.

Šantić je istakao da su sva biračka mjesta u BiH, osim u Stocu gdje je danas prekinut izborni proces, zatvorena, s tim da su neka produžila svoj rad poslije 19.00 sati u zavisnosti od jutrošnjeg kašnjenja.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) sutra će, nakon izvještaja policijskih struktura, donijeti odluku o izborima u Stocu nakon što je danas u tom bh. gradu prekinut izborni proces.

Izborni proces u Stocu prekinut je u poslijepodnevnim satima gdje je, prema podacima s terena, došlo do fizičkog obračuna između određenog političkog subjekta sa predsjednikom izborne komisije. U incidentu su povrijeđene dvije osobe, birališta su zatvorena, a izborni proces je prekinut.

Prema riječima Šantića, CIK će u saradnji sa policijskim organima i kantonalnim tužilaštvom raditi kako bi sutra bila donesena konačna odluka o izborima u Stocu.

Šantić je na večerašnjoj konferenciji za medije izjavio kako je CIK zaprimio izvještaj i iz općine Teslić o neregularnostima tokom izbornog procesa,

Prema riječima Šantića, 50 osoba autobusom je došlo iz Novog Sada na jedno biračko mjesto u Tesliću s namjerom glasanja.

Kako je istakao, CIK tek očekuje precizniji izvještaj nakon čega će s konkretnim informacijama izaći u javnost.

Irena Hadžiabdić, članica Centralne izborne komisije BiH istakla je da su primili oko 30 prigovora, od čega je samo 10 prigovora iz nadležnosti Komisije, ali je konstatovala da je broj prigovora upola manji u odnosu na prošle izbore.

"Imamo inače informaciju da su opštinske izborne komisije primile oko 80 prigovora i moramo konstatovati da je ovaj broj prigovora upola manji u odnosu na prošle izbore, što je zapravo jako dobro. Međutim, ima stvari koje se događaju u toku izbornog dana i koje nisu dobre. Kada je riječ o prigovorima koje je primila CIK, ovih 10 prigovora se zapravo odnosi na kršenje izborne šutnje i to uglavnom putem domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije sa ciljem uticaja na birače. Ovdje u najvećem broju govorimo o sms porukama ili porukama putem interneta, Facebooka i drugih društvenih mreža", kazala je Hadžiabdić.

Istakla je da se na ovaj način pokušavao izvršiti uticaj na birače i da se za ova djela političke stranke, politički subjekti i nezavisni kandidati mogu sankcionisati kaznama u iznosu od 1.000 do 10.000 konvertibilnih maraka.

"Kada je riječ o prigovorima koje su primile općinske izborne komisije bilo je raznih vrsta prigovora, ali uglavnom se i oni odnose na obećavanje novčanih nagrada u cilju uticaja na birače. Bilo je podsticanja birača da glasaju umjesto drugog i drugih aktivnosti koje možemo vezati za opstrukcije izbornog procesa", istakla je članica CIK-a.

Kako je kazala, tokom današnjeg izbornog procesa bilo je i situacija da se članovi biračkog odbora ne pojave na biračko mjesto i prvi put su za ovakve vrste prekršaja ustanovili sankciju koja se kreće od 300 do 3.000 konvertibilnih maraka.

 Preporučujemo

Sedmica padavina, a potom promjene u Bosni i Hercegovini

Narednih sedam dana očekuje se nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Padavine lokalno mogu biti i intenzivnije, a moguća je i pojave grada, saopćeno je Federalnog hidrometeorolog hidrometeorološkog zavoda. Potom u BiH slijedi velika promjena vremena, a temperature će dosezati i 33 stepena Celzijusa