Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Naučnici tvrde: Lijepe žene su pogubne za muškarce!

09. 12. 2017 - 13:37
|
|
by avaz/udrimuski.ba
|
foto: avaz/ilustracija

Nakon samo pet minuta provedenih nasamo s lijepom ženom, podiže se novo kortizola kod muškarca, hormona odgovornog za nastanak stresa, tvrde naučnici.

Učinak je još i veći ako muškarac vjeruje da je dotična dama izvan njegove lige.

Tijelo proizvodi koritizol kada smo pod fizičkim ili psihičkim stresom, a ovaj se hormon povezuje i sa srčanim oboljenjima.

Stručnjaci su u studiju uključili 84 studenta, koji su trebali sjesti u sobu i rješavati sudoku igre. U sobi su također bili prisutni drugi muškarac i žena.

Kada bi žena napustila prostoriju, a u sobi su ostala samo dva muškarca, nivo stresa ispitanika nije rasla. No, kada je ispitanik ostao nasamo s atraktivnom djevojkom, nivo kortizola je porastao.

- Iako neki muškarci izbjegavaju privlačne žene, jer smatraju kako su one izvan njihovog dosega, većina ih je na novonastalu situaciju odgovorila određenom hormonalnom reakcijom - dodaju.

Studija je pokazala kako se nivo kortizola kod muškaraca povećava nakon pet minuta kratkog društvenog kontakta s lijepom ženom. Kortizol može imati i pozitivan učinak, ali u malim dozama, jer tada poboljšava pozornost i dobrobit organizma.

No, hronično povećan nivo ovog hormona mogu pogoršati neke bolesti, poput srčanih oboljenja, dijabetesa, hipertenzije ili impotencije.

 Zadnje dodane

Mladi Mostarac i student i profesor u SAD

25-godišnji Mostarac Antonio Soldo, koji već godinu dana studira na doktorskom studiju američkog sveučilišta Auburn University u Alabami, na istoj visokoškolskoj ustanovi je zaposlen i kao asistent, gdje predaje studentima i radi istraživanja

Preporučujemo

Bosanci i Hercegovci, hvala vam na povjerenju

Željko Komšić proglasio pobjedu! - "Trudiću se, jer znam kakva je ovo obaveza, da ne napravim nijednu grešku u svom mandatu. Tu sam za sva vaša pitanja. Hvala vam na povjerenju!"